In situaties waar valgevaar aanwezig is (in België vanaf een valhoogte van 2 meter, in Nederland vanaf 2,5 meter), is het dragen van een volledige harnasgordel verplicht. Dit harnas geeft de grootst mogelijke bescherming en comfort, want de drager komt bij een val in een bijna rechtstandige positie terecht. Ook bij hoogtes van minder dan 2,5 meter (in Nederland) kan het zijn dat valbeveiliging verplicht is. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als de omstandigheden gevaarlijk zijn, als je moet werken boven water, of als er uitstekende voorwerpen zijn.

Voor de valopvang mogen alleen de rug en borstbevestigingspunten worden gebruikt. Zo kom je in de rechtstandige positie terecht, en ga je niet draaien of kom je niet ondersteboven te hangen.

Door gebruik te maken van valstopapparaten kunnen de werkafstanden van het verankeringspunt groot zijn. De valstopapparaten zijn zelfblokkerend en zijn voorzien van een automatisch oprolsysteem. Je kan deze apparaten een beetje vergelijken met een autogordel; de gordel kan vrij bewegen, maar door er ineens een harde ruk aan te geven, schiet de gordel op slot. Zo werkt het valstopapparaat ook. Bij een val schiet die meteen in de rem en kan je dus niet meer verder vallen.

Let op! Een valstopapparaat kan niet horizontaal worden toegepast. Bij een eventuele val van de gebruiker kan die gaan slingeren, en zo onderweg alsnog gewond raken aan andere (uitstekende) voorwerpen.