+31 (0)413 211 156 info@climax-valbeveiliging.nl Hoogstraat 11 in Erp, Nederland

Veelgestelde vragen

Er zijn twee verschillende soorten persoonlijke valbeveiliging:

  • Valbeveiliging die voorkomt dat we vallen. Dit zijn de zogeheten positioneringsmiddelen. Door deze middelen te gebruiken kun je bijna tot aan het valgevaar komen maar niet over de rand vallen.
  • Valbeveiliging die de gevolgen van een val kan beperken. Dit zijn middelen die erop gericht zijn om een val te stoppen zodat de kans op (permanent) letsel of dodelijke afloop verkleind worden. Deze middelen voorkomen een val echter niet.

10 jaar na de fabricage, en 5 jaar vanaf het eerste gebruik.

Alle persoonlijke valbeveiliging moet jaarlijks worden gekeurd. Dit kan gebeuren bij alle dealers van Climax.

De valstopapparaten moeten apart gekeurd worden door een deskundige. Deze deskundige moet door de producent zijn aangewezen om namens hem de keuringen uit te mogen voeren.

BJC Tools is hiervoor geautoriseerd door Climax, en kan dus zowel de valstopapparaten als alle andere persoonlijke valbeveiliging keuren.

Ook is het belangrijk dat jij zelf een dagelijkse controle doet. Jij moet de valbeveiliging immers dragen en je wilt er zeker van zijn dat in geval dat, de valbeveiliging zijn werk goed doet.

Deze staan op zowel onze website, als in de handleiding die mee wordt gestuurd met het product.

  • Het is meer dan 5 jaar geleden sinds je het product voor het eerst gebruikt hebt
  • Het is meer dan 10 jaar geledens sinds de maak van het product
  • Het resultaat van de controle is niet naar behoren
  • Het product is onbetrouwbaar
  • De volledige gebruiksgeschiedenis is onbekend
  • Het product is verouderd (nieuwe regels, nieuwe technieken, niet meer te gebruiken in combinatie met andere producten, etc.)

In principe zit er geen houdbaarheidsdatum op de stootcap. Hier is ook een schriftelijke bevestiging van. Wel raadt Climax aan om de stootcap niet langer dan 2 a 3 jaar te gebruik. Zodra de stootcap een stoot heeft ontvangen is deze niet meer geschikt voor gebruik. Controleer dus zelf ook altijd of de stootcap niet gescheurd of gedeukt is.

Het verschil is eigenlijk heel duidelijk:

  • Een veiligheidshelm beschermt de drager tegen vallende voorwerpen en hieruit voortvloeiend hersenletsel en schedelbreuk
  • Een stootcap beschermt de drager tegen de gevolgen van het stoten van het hoofd tegen harde stilstaande voorwerpen. Een stootcap biedt dus geen beveiliging tegen vallende, gegooide voorwerpen of bewegende of zwevende lasten

Climax producten moeten gekeurd worden bij deskundige die hiertoe gerechtigd zijn. Dit kan gebeuren bij alle dealers.

Voor valstopapparaten is het belangrijk dat je naar een geautoriseerde dealer gaat. De dealer die dit is, is BJC Tools.

De garantie op het gehele Climax assortiment is 3 jaar.

Bij alle Climax dealers is er de mogelijkheid om de producten eerst te testen, mits deze op voorraad zijn.

In Nederland moeten persoonlijke beschermingsmiddelen voldoen aan het Warenwetbesluit persoonlijke beschermingsmiddelen. Volgens dit besluit zijn er 3 categorieën PBM. Persoonlijke valbeveiligingsmiddelen vallen allemaal onder “categorie 3” (de strengste categorie). Producten in categorie moeten over een EG-typeonderzoeksverklaring beschikken.

Daarnaast moet een PBM voorzien zijn van een CE-markering.

Een CE-markering geeft onder meer aan dat het product voldoet aan de minimale veiligheids- en gezondheidseisen zoals die vastgesteld zijn in de diverse Europese EN normen.

Boven een hoogteverschil van 2 meter in Belgie en 2,5 meter in Nederland moeten we maatregelen nemen om valgevaar te voorkomen.

Ook bij hoogtes van onder de 2,5 meter kan het zijn dat het valrisico enorm hoog is. Denk hierbij aan werken boven water, of daar waar veel uitstekende voorwerpen aanwezig zijn.

Bekijk hier alle dealers met het assortiment van Climax!

WordPress Theme built by Shufflehound. © 2018 Climax valbeveiliging